tisdag 7 juli 2015

Tematrio - Havet

Den här veckan är det havet som är ämnet för Lyrans Tematrio. Det kan ju passa bra, eftersom jag i helgen premiärbadade för året i detsamma (ja, det var Östersjön, vilket somliga inte tycker räknas som riktigt hav, vattnet är ju bräckt, men för mig är det definitivt havet).

The Old man and the Sea/Den gamle och havet av Ernest Hemingway handlar om den åldrade fiskaren Santiago, som efter månader av otur äntligen får sitt livs fångst men det blir en kamp mellan mannen och fisken, människan och naturen.

Pappan och havet av Tove Jansson är den näst sista av böckerna om mumintrollen. Muminpappan är trött på tillvaron i Mumindalen och övertalar familjen att flytta till en fyr. De romantiska drömmarna om fyren, havet och skrivandet, visar sig vara svåruppfyllda och Muminmamman längtar hem så till den milda grad att hon börjar måla sig tillbaka till hemmet.

Djuphavspirater av Eric Linklater har vi åtminstone två exemplar av hemma och ändå har jag inte läst den. En fantastisk historia om hur drunkande sjömän kämpar för att hålla ihop det nät av latituder och longituder som finns under vattnet, vars knutar nu hotas av pirater.

4 kommentarer:

Boklysten sa...

Den gamle och havet är den enda jag läst av böckerna i din trio. Tack för tips!

Mrs Calloway sa...

Djuphavspirater har jag inte läst, men jag gillar titeln!

Monika sa...

Är lite osäker på om jag läst Den gamle och havet.

Helen B sa...

Tove Jansson känner jag att jag måste ta och läsa snart!