tisdag 21 juli 2015

Tematrio - Saker som är varma

Den här veckan efterfrågar Lyran böcker där titlarna innehåller något som är varmt. Mina första tankar är titlar som innehåller variationer på ordet varmt, som Lyrans Hetta, men efter en stund ordnar det sig, även om det kanske blir lite för mycket sjukdomar.

The Fever av Megan Abbot handlar om tonårsflickor i en stad som plötsligt drabbas av en märklig sjukdom. Har det något med en damm att göra? Eller är det någon sorts häxeri? Eller är det ett straff för att leva ut sin sexualitet? För min del hade jag klarat mig bra utan "mysteriet", det räcker så gott med den lilla staden och de unga flickorna.

Feberflickan av Elisabeth Östnäs utspelar sig en varm sensommar. Mycket varm. Rötmånaden får allt att skälva och pulsera och i ett rum ligger ett äkta par - döda. Deras dotter rör sig genom rummen och allt är väldigt fysiskt påtagligt, svett, blod, stanken av förruttnelse...

The Setting Sun av Osamu Dazai handlar om en familj som förlorat sina pengar och befinner sig i ett ingenmansland mellan klasserna i en brytningstid för Japan. Lågmält och mycket "japanskt", tänker jag fördomsfullt och gillande om denna skildring av en solnedgång i soluppgångens land.

5 kommentarer:

Boklysten sa...

Har inte läst någon av de här böckerna, men blir nyfiken på alla tre. Tack för tips!

Mrs Calloway sa...

jag läste nyligen Om du vågar av Megan Abbott och jag tyckte att den var jättebra! jätteintressant med en japansk bok jag inte kände till alls! den ska jag kolla upp. tack för tips!

Monika sa...

Har inte läst någon av dessa, men alla tre låter så intressanta att jag nog faktiskt får ta och kolla upp dem.

Robert W sa...

Feberflickan låter alldeles förfärlig, men de båda andra verkar intressanta.

Sara Pepparkaka sa...

Tack för intressanta tips!