måndag 7 september 2015

Tematrio - Så'nt som är kallt

Ja, det är nog bara att falla till föga och inse att nu är det höst. På riktigt. Det kommer att komma varma dagar men de varma kvällarna, som var alldeles för få i år, är nu ett minne blott och snart är det dags för frosten att täcka gräset. Men lite innan det inträffar passar Lyran på att välja så'nt som är kallt för veckans Tematrio. Tre titlar som innehåller något som är kallt är inte så svårt att få ihop - jag kan nog få till det dubbla som innehåller ordet snö - men flera av dem har jag redan använt i Tematriosammanhanget. Något nytt borde jag väl ändå kunna åstadkomma? Eller kanske inte. För en av dem är inte helt självklar ändå i just det här temat.

Snö av Orhan Pamuk handlar om poeten Ka som återvänder till Turkiet efter många års exil. Han ska skriva om en självmordsepidemi bland unga kvinnor i staden Kars och när han kommer dit börjar snön falla - men slutar inte. Snön lägger sig överallt och förändrar staden, världen, seendet, samtidigt som den stänger vägarna till och från staden. En symbolisk, politisk och poetisk idéroman.

Caipirinha med döden av Maria Ernestam är. en hisnande historia om kvinnan som får besök av döden och plötsligt får möjligheter hon bara kunnat drömma om. Den är rolig, sorglig, surrealistisk och gränslös och jag älskar den - men det kanske har att göra med att jag är ganska... speciell.

Djuphavspirater* av Eric Linklater handlar om hur två barn får hjälpa till med att rädda oss från ett märkligt öde - pirater hotar att byta ut knoparna som binder ihop longituder med latituder och om dessa kablar inte längre håller ihop Jorden - vad månne hända då? Roligt, fyndigt och mycket engelskt.

*Om någon skulle undra - djuphav är synnerligen kalla. Och jag kanske ska tillägga att det är en barnbok.

10 kommentarer:

Boklysten sa...

Har inte läst någon av de här men Linklaters bok låter intressant!

Hanneles bokparadis sa...

inte läst alla.

anna sa...

Snö - ligger på lut i hyllan, snart ska den betas av. Caipirinha med döden - jag ogillade denna bok. Hade nog för höga förväntningar...Djuphavspiraterna - låter mycket intressant! Tack för tips :)

Saga sa...

Djuphavspirater är en barnbok men av den sort som även vuxna kan ha stor behållning av. Jag väntar på att kunna högläsa den för mina barn, som är lite för små än.

Anna - förväntningar ställer till det en hel del för mig också men sedan har man ju olika smak och Caipirinha med döden är ju ganska speciell. En annan Ernestamfavorit är Busters öron

Åsa C sa...

Av dessa endast läst Pamuks bok. Djuphavspiraterna lät ju annorlunda och kul. :)

Mrs Calloway sa...

Snö gillade jag mycket. Maria Ernestam har jag lite svårt för

Sanna sa...

Linklater är klurig och skojig! Och rätt bortglömd tror jag?
Jag gillar också Pamuk, han är skicklig.

Lena sa...

Hos dig var det tre böcker som jag inte läst.

Monika sa...

Djuphavspiraterna har jag nog inte läst, visste inte ens att Linklater skrivit mer, vilket jag upptäcker att han visst gjort när jag kollar wikipedia... :)

Saga sa...

Vad gäller Linklater känner de flesta bara till Det blåser på månen, som jag älskar, men Djuphavspirater är väl värd att inte glömmas bort, tycker jag.

Monika - det är ju det som är det roliga med sådant som Tematrion; man upptäcker böcker man hade glömt bort, eller inte ens visste att de fanns.