fredag 11 september 2015

Utläst: Snäckorna av Karin Boye


Utöver de vanliga fyrorna gav Novellix i år ut en extra sommarnovell, Snäckorna av Karin Boye. Jag fick med den som bonus när jag fick hem sommarens nyskrivna kvartett och eftersom den är så annorlunda får den en egen liten recension.

Tord är tio år gammal och för sex år sedan förlorade han sin mor. Nu har fadern gift om sig och Tord tänker minsann inte befatta sig med inkräkterskan Sigrid.

Förutsättningarna är enkla och på sätt och vis självklara. All sympati ligger hos Tord, även om man kan se ansatserna hos både fadern och Sigrid - och det visar sig, att Sigrid nog är ganska medveten om hur Tord ser på henne och väntar.

Det är en sentimental novell men sentimental måste inte vara pejorativt, utan kan också vara beskrivande. Karin Boye spelar på läsarens känslor men hon gör det så finstämt och väl och när den korta texten nått sitt slut är det inte utan att jag tänker att jag önskar att nutida seriösa författare vågade befatta sig med de lyckliga sluten lite oftare. Det måste inte vara alltigenom rosenskimrande, men det är inte alls oävet att lämna en bok där blicken lyfts mot en ljusnande framtid.

Recensionsexemplar från Novellix.

Inga kommentarer: