måndag 28 september 2015

Tematrio - Män som skriver om kvinnor

Den här veckan efterfrågar Lyran texter av män som skriver om kvinnor. Det kändes inte helt enkelt att hitta i mina extremt kvinnodominerade hyllor (jag brukar gå ned och titta på mina böcker när det är Tematriodags, för att bli påmind om böcker jag glömt) men till sist blev det dessa tre:

Marjorie Morningstar av Herman Wouk läste jag om någonstans när jag var i tjugoårsåldern och föll handlöst för titeln och beskrivningen: en ung kvinna som drömmer om att bli skådespelerska och männen i hennes liv (ungefär). Tyvärr var slutet en besvikelse, vill jag minnas.

Before I Go to Sleep av S. J. Watson är en thriller om en kvinna som varje morgon vaknar upp till en främmande tillvaro, eftersom hennes minnen raderas ut medan hon sover. Varje dag ringer en läkare och berättar för henne att att hon kan läsa i sin dagbok och genom denna dagbok får vi följa hennes mardrömslika tillvaro av upprepning där det kanske inte finns någon att lita på.

Alltid den där Anette av Peter Pohl var en bok jag älskade på mellanstadiet. Älskade och våndades av, för Anette är flickan som alltid får skulden, oavsett vem det är som gjort något. Anette förlorar sin tvillingsyster och sitt fotfäste mycket tidigt och flickor kan vara mycket grymma mot varandra. Fortsättningen Kan ingen hjälpa Anette? är ännu mörkare men visar också på en väg ut ur det hela.

8 kommentarer:

Boklysten sa...

Har inte läst någon av böckerna i din trio, men blir nyfiken på Waqtsons bok.

Robert W sa...

Watsons bok låter ruggig, men på ett bra sätt.

Mrs Calloway sa...

Marjorie Morningstar figurerade någonstans i mina tonår, men jag minns inte ett smack!
Watson blir en lite nyfiken på

Sanna sa...

"Before I go to sleep" är ruggig! Skulle inte den komma som film snart också? Eller kanske redan har kommit?

Marie Eggimann sa...

Jag såg filmen Before I go to sleep, riktigt bra.
De övriga plockar jag med mig som tips.

Monika sa...

Innan jag somnar har jag läst och filmen står här och väntar på att bli tittad på :)

Lena sa...

Jag har inte läst någon från din trio.

Åsa C sa...

Inte läst någon av dessa, men blir klart nyfiken på Watsons bok. Tack för tips! :)