tisdag 22 november 2016

Tematrio - Farkoster

Den här veckan är det texter som innehåller farkoster som efterfrågas i Lyrans Tematrio och hon själv har i alla fall ett rejält udda exempel så naturligtvis är det sådana jag börjar leta efter i de mentala bokhyllorna (det är alltid där jag börjar, även om jag ofta tar mig en tur till de fysiska också).

I Doktor Dolittles underbara resor av Hugh Lofting färdas Dolittle och Tommy Stubbins en lång sträcka på havsbottnen med en gigantisk snäcka. Inne i det skimrande skalet har de det synnerligen bekvämt, med molluskens mjuka kropp som golv.

I Harry Martinson Aniara färdas en grupp människor i ett gigantiskt rymdskepp, en goldonder vid namnet Aniara. De var på väg mot Mars men har råkat ur kurs och nu väntar dem döden medan de slungas bortåt i en hisnande hastighet. Ett mikrosamhälle utan hopp men inte heller i konstant förtvivlan.

Titelfordonet i Lennart Hellsings och Stig Lindbergs Musikbussen är visserligen mindre märklig än familjen den kör; mamma, pappa och tio tvillingpar som alla spelar olika instrument (inte minstingarna, dock), men ändå förmögen att fälla ut vingar när så behövs eller gråta bensintårar.

4 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

kul att doktor Doolittle fick var med! Aniara - bra val. märkligt nog känner jag inte igen Musikbussen alls

Monika sa...

Aniara vet jag att vi genomled åtminstone en bit av i gymnasiet. Jag tror ingen förstod någonting :)

Marie sa...

Underbar trio! Från högt till lågt - eller tvärtom (och helt utan värdering).

Marie sa...

Och väldigt fantasifull dessutom.