tisdag 29 november 2016

Tematrio - Resor

Till den här veckans Tematrio är det böcker som innehåller resor som efterlyses av Lyran. "Det ska väl inte vara så svårt" tänker jag men inser snabbt att jag återkommer till böcker som redan varit med både en och två gånger eller alldeles nyligen - resor och farkoster är ju starkt förknippade med varandra.

I Bära barnet hem av Cilla Naumann reser en kvinna till Bogotá med sin nu vuxne son, som är adopterad därifrån. Den första resan dit gjorde henne till mor - den här - vad kan den göra henne till? Det är poetiskt, skört och vackert - och smärtsamt om moderskapets bräcklighet och själviskhet.

En atlantångare på väg mot New York 1914 förliser och en liten grupp människor räddar sig upp i en livbåt, som dock är rejält underdimensionerad. Väl där utespelar sig ett drama som slutar i en rättssal. Livbåten av Charlotte Rogan har en synnerligen opålitlig berättare - en av dem som står inför rätta - som samtidigt är en mycket god iakttagare av människor. Frågan är väl bara hur mycket hon utelämnar.

I Vi kom över havet av Julie Otsuka färdas en grupp kvinnor från Japan till U.S.A. för att gifta sig med män de aldrig träffat, män, som i verkligheten kanske inte alls är de som avbildats på fotografierna de skickat. En resa full av umbäranden fortsätter med ett liv som i många fall är långt värre. En kollektivroman, en kör av röster som besjunger och begråter sitt öde, sina öden. En oerhört stark litania om något som ligger närmare i tiden än man i förstone tror.

5 kommentarer:

Boklysten sa...

Bära barnet hem är den enda jag inte läst av böckerna i den här trion.

Sanna sa...

Livbåten var ruskigt intressant tyckte jag! Och Otsuka är genial också.

Åsa C sa...

Otsukas bok funderar jag på att kanske läsa, var dock inte så förtjust i författarens debutroman, men kommer man väl över det så... ;)

Robert W sa...

Vi kom över havet låter som en gripande roman.

Lena sa...

Har inte läst någon av böckerna, men nummer 2 och 3 har jag i bokhyllan så de skall läsas så småningom.