måndag 3 december 2012

Tematrio - Önskelistan

Nu när julen närmar sig handlar Lyrans Tematrio om vilka böcker man önskar sig i julklapp. Jag tror att det kan komma att ändras men just nu är de tre första jag kommer att tänka på

Cilla Naumanns Springa med åror. Denna Augustprisnominerade roman hade jag nog hoppat över om det inte varit för Marcusbibliotekets recension. Det låter som om det skulle kunna vara något för mig, lågmält om vänskap.

Dantes Den gudomliga komedin har jag läst utdrag ur och jag vet inte om jag skulle orka ta mig igenom hela men jag skulle ändå vilja ha den. Frågan är om det finns en rimmad svensk översättning som är... vettig. Det är något visst med översättningar som lyckas behålla versmått intakta men det kan bli julklappsrim också.

Till sist Himmel i hav av Lotta Olsson. Jag är ingen riktig lyrikläsare men jag brukar tycka om det hon skriver. Hon är rasande skicklig rent tekniskt men det är inte bara det, utan tankarna mellan de flätade rimmen. Intressant också att hon återvänder till debutens mytmaterial om Persefone. (Hon skulle nog vara den rätta att översätta Dante!)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Oj jag känner inte igen någon av de böckerna! I alla fall inte på rak arm. Brukar du vara med i Tematrion?

Nu ska jag snoka runt lite!

Lena sa...

Den gudomliga komedin är också en bok som jag vill ha i min bokhylla!

Saga sa...

Kulturcramar: jag är med ibland men är ofta en av de sista som svarar så det är lätt att missa mig.

Lena: ja visst känns det som en bok man vill ha även om man bara läser en del av den.

Josefin sa...

Håller med om det där med julklappsrimsvarning.