tisdag 19 mars 2013

Tematrio - Saint Patrick


Med anledning av Irlands nationaldag vill Lyran att vi ska berätta om tre böcker skrivna av irländska författare. Jag fick ihop tre stycken men det var verkligen inte lätt - utan lite fuskande hade det tagit betydligt längre tid, eftersom jag till att börja med inte kunde komma på mer än två irländska författare utöver de Lyran redan bidragit med. Nåväl.

Ulysses av James Joyce har jag faktiskt läst, om än på svenska - det enda jag tar mig igenom på engelska är Molly Blooms monolog och det var också den som var min egentliga behållning när jag läste hela. Då och då tänker jag att jag borde läsa om den men det känns som om den även efter det kommer att vara en bok jag hellre har läst än läser och då får det nog vara.

Room av Emma Donoghue var en av de bästa - och obehagligaste - böckerna jag läste 2011. I rummet finns Jack och hans mamma. På tio kvadratmeter har Jack levt sina fem år, de är hela hans värld, och där finns många regler - som att han måste gå och lägga sig i garderoben på kvällarna. Då kommer mannen som handlar mat och kläder åt dem och gör något med Jacks mamma. Allt är skildrat ur Jacks perspektiv, med ett språk som delvis är nytt, och även om han lider brist på det mesta finns det något han får: kärlek. Vackert och hemskt.

Böckerna om Narnia av C. S. Lewis har jag både läst (alla) och läst om (några) men ändå inte blivit riktigt lika begeistrad som många andra. Trots det finns de med på min lista över Högt Älskade Barnböcker. Det går inte ihop, det kanske inte heller måste göra det. Och kanske börjar jag högläsa dem för mina barn om några år och tar reda på vad jag tycker nuförtiden.

4 kommentarer:

Lena sa...

Här var det minsann tre författare som jag inte läst- Tack för tipset!

C.R.M. Nilsson sa...

Jag tog också med C S Lewis :) Room låter väldigt spännande, men otäck, och låter som en riktigt bra bok.

Saga sa...

Room kan jag verkligen rekommendera, även om det är ganska jobbig läsning.

Monika sa...

Böckerna om Narnia läste jag bara för något år sedan, alltså som vuxen :) Jag tyckte jättemycket om dem.