tisdag 18 juni 2013

Som det kunde ha blivit...

För några månader sedan berättade jag om när jag uppfann en författare och som av en händelse har nu Ola Salo och Viktor Björnberg skrivit en rockopera om hur det kan gå när man gör en sådan sak.

KULT – handlingen i korthet
Elin och Märta går tredje ring på gymnasiet i den lilla svenska domkyrkostaden Segerstad. Elin, som är dotter till Domprosten, är en poetiskt begåvad tjej som känner sig udda och understimulerad.
När de av Lärarinnan får i uppgift att skriva om en 1800-talspoet uppfinner Elin och Märta en skald som de ger namnet Sander, och lyckas lura alla att han har funnits och levt just i deras stad. Som ”bevis” använder de en dikt på en gammal lapp de funnit i biblioteket.

Maktens män på orten ser stora möjligheter att använda sig av det återupptäckta diktargeniet i profileringen av orten. Rektorn har dessutom dolda motiv till att understödja lögnen eftersom han känner till hemligheten bakom dikten de hittat och vet att den sanna historien bakom den skulle äventyra hans ställning.

Insatserna höjs och när det börjar kännas farligt drar sig Märta ur men Elin får ny drivkraft att hålla lögnen vid liv när den lokala rockartisten Hannes börjar intressera sig för Sander – och Elin. Dramat går mot en oundviklig katastrof där inte bara Elins lögn, utan även andra djupare och mörkare lögner som orten ruvar på ska komma att uppdagas.

Rockoperan är ett beställningsverk för Sveriges Radio med urpremiär i allhelgonahelgen. På programmets hemsida kan man läsa mer och det kommer även att publiceras material under resans gång.

Inga kommentarer: