måndag 10 juni 2013

Tematrio - hembygdsläsning

Nu, när Göteborg läser haft någon sorts final i sin bokcirkel, önskar sig Lyran ett "Värmland läser" och vill att vi letar rätt på tre titlar eller författare från vår egen hembygd. Eftersom jag kommer från Stockholm där det ju finns ett Stockholm läser och även för övrigt gott om såväl författare som böcker som utspelar sig har jag bestämt mig för att vara ganska snäv i mitt hembygdsbegrepp – det får bli ett cirkelformat område med en radie på maximalt ett par kilometer från det hus i Södra Ängby där jag växte upp.

En av mina klasskamrater bodde i huset där Barbro Lindgren växte upp så hon är det naturliga första valet, särskilt de självbiografiska böckerna om Sparvel/Barbro. De fick visserligen vara med i en Tematrio ganska nyligen men jag kan inte hoppa över dem, eftersom de passar så bra här.

Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist utspelar sig i Blackeberg och själv gick jag på simskola i den simhall som spelar en viss roll i romanen. Det var också i Blackeberg det fanns postkontor, biograf och senare bibliotek på gångavstånd.

P.C. Jersild växte upp i Norra Ängby men av honom väljer jag en bok som på sätt och vis är väldigt hembygdslös - En levande själ utspelar sig i en hjärna som ligger i någon form av näringslösning på ett sjukhus. Denna bok fascinerade mig väldigt under en period men nu är det länge sedan jag läste den. 

Bonus: i en Maria Wern-filmatisering som sändes i TV förra våren, Drömmar ur snö, är ett stort antal interiörer från skolan jag kunde se från mitt sovrumsfönster.

8 kommentarer:

Marie sa...

Roligt med din snäva tolkning av hembygden. Jag tycker mycket om böckerna om Sparveln och Låt den rätte komma in. En levande själ tror jag inte att jag har läst, men annat av P C Jersild.
Jag hamnade i Malmö med Gullberg, Lundberg och Svensson.

Sanna sa...

Är det sant, nu blir jag avis! Att bo mitt i geniala "låt den rätte komma in"... törs man gå ut om kvällarna då? :)

Monika sa...

Faktiskt en trio jag läst alla författare i, även om jag nu läst annat av Jersild :)

Helena sa...

Låt den rätte komma in var fantastisk, blev inte så sugen på att flytta dit dock :)

Saga sa...

Marie: jag hade kunnat vara ännu snävare, eftersom såväl Eyvind Johnson som Alf Henriksson bodde i Södra Ängby ett tag.

Sanna: jag hade flyttat hemifrån för länge sedan när jag läste Låt den rätte komma in så det var ingen fara... ;-)

Monika: ofta brukar jag komma med lite udda saker när det är Tematrio men här lyckades jag hitta ganska "vanliga" böcker och författare, trots att jag hade ett begränsat urval.

Helena: vi kan väl säga att bilden av Blackeberg inte är helt rättvisande. ;-)

Bokmoster sa...

Så lyxigt med ett sådant urval i utmaningen! ;)

Anonym sa...

Vilken hembygdslitteraturskatt, får instämma med någons kommentar att jag nog blir lite avis på utbudet;)

Freja sa...

Så kul att ha så många berättare som beskriver ens närhet!