söndag 27 november 2016

#dagens(barn/ungdoms)bokomslag dag 21-27

Så, nu närmar det sig slutet på denna disparata parad av barn- och ungdomsbokomslag som jag publicerar på instagram med hashtaggen #dagensbokomslag.  


Flower Fairies of the Autumn av Cicely Mary Baker. Blackie & Son Limited inte senare än 1930. Jag tycker väldigt mycket om C. M. Bakers illustrationer men också hur orden i titeln är åtskilda av punkter.



Konstiga djur av Lotta Olsson och Maria Nilsson Thore. Bonnier Carlsen 2011. Omslag av Maria Nilsson Thore (@jagjobbar). Det här är nog min favorit bland de senaste årens böcker för barn. Den är smart, varm och charmig och underhållande för både barn och vuxna. Och så finns det två böcker till.



Agnes Cecilia - en sällsam historia av Maria Gripe. Bonniers Juniorförlag AB 1981. Omslag av Harald Gripe. Det här är en av mina älsklingsböcker och jag har glömt hur många gånger jag läst den. Jag älskar också hur omslaget leder in i något - och så typsnittet, det snirkliga. Att det blev Agnes Cecilia just den 23 november beror på att den som en gång introducerade mig till henne (den) fyllde fyrtio år den dagen. 



Mette-Marit går till filmen av Björg Gaselle. Sörlins förlag 1956.Omslag av Elisabeth Kugelberg. Spegeleffekter är intressanta, även om det inte är så mycket av symbolik här. Och klänningen!!!



Anden, Döden och Tulpanen av Wolf Erlbruch. Lindskog Förlag 2012. Nyminimalistiskt omslag till vacker och lite märklig berättelse, som inte gick hem hos barnen. 



Sagan om Babar den lille elefanten av Jean de Brunhoff. Ljus Förlag 1947. Den här dagen fyllde min yngste son sex år och vi har läst mycket om Babar för honom genom åren. Här är en som även lästes av hans farfar.



Barnen ifrån Frostmofjället av Laura Fitinghoff. P. A. Norstedt & Söners Förlag 1938. Kyla. Umbäranden. Träsnitt?

2 kommentarer:

Birgitta sa...

Hmmm... rätt många träffar där: Jag läste också (och bölade över) "Barnen från Frostmjofjället" i min mammas gamla upplaga från 30-talet om jag minns rätt. Böckerna om Mette-Marit (för det var en hel serie, översatt från norska, tror jag)kom däremot från en grannes bokhylla. Trodde att de också var ännu äldre, alltså från mina föräldrars generation? Och "Agnes Cecilia"! Läste den först som vuxen, men älskade den inte desto mindre.

Saga sa...

Ja, det blev mer nostalgi än estetik av det här men det är inte heller så illa. Alla böcker jag visar upp har jag dock inte läst - som t.ex. boken om Mette-Marit. Den första boken i serien gavs ut 1949 i Norge och översattes till svenska 1955.