fredag 18 maj 2012

Utläst: Something Rotten och Thursday Next - First Among Sequels av Jasper Fforde

Så, ytterligare två böcker om Thursday Next blev det i april. Mycket trevligt sällskap så länge det varade men nu behöver jag nog en paus. Det kan bli för mycket av det goda, även om det är svårt att tro det. Det kan också bli för mycket av de upprepningar som finns i flera av böckerna; visst det kan vara bra med repetition men att använda samma citat som kapitelingresser känns mest... fantasilöst, och ändå är ju fantasibrist det sista Jasper Fforde lider av.

I Something Rotten har Hamlet en framträdande roll, så klart, och två år har gått sedan The Well of Lost Plots. Ytterligare fjorton år senare utspelar sig Thursday Next - First Among Sequels och här blir det meta-meta-metalitteratur, då Thursday konfronteras med sina litterära efterföljare, d.v.s. Thursday Next i böckerna om henne. Mer vill jag egentligen inte skriva, då det mesta avslöjar lite för mycket för den som inte läst men vill läsa med bibehållen spänning, även om det ju är uppenbart att Thursday Next klarar av det mesta - hon tycks ha bra mycket mer än nio liv.

Man gör nog bäst i att portionera ut sin läsning lite mer men jag tycker absolut att de är värda att läsas, särskilt av boknördar. Och så kan man ju konstatera att något liknande inte skulle fungera med svensk litterär bas - våra svenska klassiker är alldeles för olästa nuförtiden.

Inga kommentarer: