måndag 12 november 2012

Tematrio - Kläder

Min första tanke när jag såg Lyrans tema för den här veckan, klädesplagg, var: roligt! Sedan insåg jag att det inte var så himla enkelt. Kläderna finns i böckerna, inte i titlarna. Gogols Kappan var den enda som spontant dök upp. Och så gick jag ned i biblioteket och fann tre stycken på ett par minuter.

De röda skorna av Rosemary Sullivan är en sorts biografi över Margaret Atwoods liv fram till ca 1980. Den slutar alltså före tillkomsten av i stort sett alla de av hennes romaner jag sätter högst men är ändå intressant som bakgrund om man gillar Atwood.

Klänningen av Ulla Isaksson köpte jag mest för omslagets skull någon gång för länge sedan. Klänningen blir en väg och en vägdelare; in i vuxenvärlden, ut från barndomen. En mor, en dotter och två män. Kärlek, religion och ett svunnet Stockholm. Ännu en bok jag får kust att läsa om. Tematrion har verkligen den effekten på mig.

Trollkarlens hatt av Tove Jansson behöver väl inte någon närmare presentation?I den tredje av muminböckerna händer det märkliga saker när trollkarlens hatt dyker upp och ställer till det.

Det är lite irriterande att originalutgåvan av Trollkarlens hatt är så ful.

6 kommentarer:

Maria sa...

Har också med Trollkarlens hatt. Älskade den som barn! Inte läst dina andra två men Margaret Atwood är en favoritförfattare.

[Anna] sa...

Åh vad roligt med tre nya böcker, jag har inte läst någon av dem!

Elisabeth sa...

Inte läst någon på din lista men alla verkade intressanta!

Lena sa...

Har ju hört talas om desssa böcker men inte läst.

Sara Pepparkaka sa...

Jag upptäckte just "Sent i november"- säkert skulle "Trollkarlens hatt" vara lika fin att läsa.

Saga sa...

Muminböckerna tycker jag att man mycket väl kan läsa som vuxen, de passar för alla åldrar, även om de kanske inte passar för alla läsare (vilka böcker gör det?).

De andra två är väl mer för den som är särskilt intresserad av Margaret Atwood eller Ulla Isaksson.