tisdag 3 februari 2015

Tematrio - Djur


Den här veckan är det böcker där djur står i centrum som efterfrågas i Lyrans Tematrio. Min första tanke är att det inte borde vara så svårt men det är ju för att jag läser så många bilderböcker om såväl realistiska som förmänskligade djur för mina barn. Med min egen läsning är det värre.

På 1980-talet läste "alla" Richard Adams Den långa flykten, en berättelse om en flock kaniner, så det gjorde jag också. Tyvärr förstod jag mig inte på den, på det där nesliga sättet som senare blivit en vana, men däremot en annan av hans böcker: Pesthundarna. Nu minns jag inte mer än att den handlade om hundar som flydde från djurförsök men när det begav sig drabbade den mig.

Old Possum's Book of Practical Cats/De knepiga katternas bok av T. S. Eliot innehåller dikterna som senare blev texterna i Andrew Lloyd Webbers musikal Cats. Eftersom jag älskade den musikalen läste jag dikterna som tolvåring, och fortsatte med dikterna som utgör stommen i superhiten "Memory" och fortsatte lite till, innan min bristfälliga engelska tvingade mig till en Eliotpaus.

Av en annan Tematriodeltagare, Boktanken, blev jag påmind om en annan barndoms/tonårsfavorit: Jonathan Livingston Seagull av Richard Bach. Det är en nästan magisk bok om en fiskmås där gryniga svartvita bilder utgör en väsentlig del.

9 kommentarer:

Sanna sa...

Den långa flykten, hur kunde jag missa att ha med den i min trio! Jag älskade den. Så grym och så spännande.

Ugglanoboken sa...

Den långa flykten har jag faktiskt aldrig läst, men minns att alla talade om den ett tag. Ännu en bok till min att-läsa-lista!

Hanneles bokparadis sa...

T. S. Eliots bok har jag oläst i hyllan, de två andra är underbara!

Johannas deckarhörna sa...

Den långa flykten tyckte jag också mycket om.

Anna sa...

Vad härligt att så många valt Måsen! :) Den långa flykten köpte jag ganska nyligen på loppis men har inte hunnit läsa den ännu - den står dock på vänthyllan!

Lena sa...

Har inte läst någon i din trio, men Den långa flykten kommer säkert att läsas någon gång.

Åsa sa...

Trevlig trio. Hörde till de där "alla" som läste Den långa flykten på 80-talet - minns den som bra.

Helena sa...

Den långa flykten och Pesthundar har satt outplånliga spår i mig :)

Monika sa...

Jag älskade Den långa flykten, och Pesthundar :)