tisdag 10 februari 2015

Tematrio - Historiskt


Den här veckan är det historiska romaner Lyran efterfrågar. Efter att ha funderat på ett par romaner som visserligen utspelar sig i ett tydligt förflutet inte riktigt uppfyller kriterierna för genren, i och med att de inte inkluderar några faktiska historiska personer, tar jag till tre stycken från min favoritepok: sent 1700-tal till tidigt 1800-tal, då världens centrum på många sätt var Frankrike. 


Drottningens juvelsmycke av C.J.L. Almqvist är en av mina favoritböcker och jag propagerar gärna för den närhelst tillfälle ges. "Men vänta nu", utbrister vän av ordning, den är väl inte historisk utan bara gammal?" Jodå, den skrevs 40 år efter Gustav III:s död så den får räknas som historisk på det sättet. Om man tar med hela titeln får man en ganska bra bild av vad den handlar om: Drottningens juvelsmycke eller Azouras Lazuli Tintomara - Berättelse om händelser näst före, under och efter konung kring Gustaf III:s mord men det är inte en vanlig roman utan även drama, noter, sånger

Désirée av Annemarie Selinko läste och älskade jag som tolvåring (bildbevis nedan). Den handlar om Désirée som genom sitt äktenskap med en viss Bernadotte blev drottning Desideria av Sverige. Jag har funderat på att läsa om den många gånger men det har inte blivit av, därför kan jag inte skriva så mycket om den.Joséphine av Imke Thormählen (attans, hade jag kunnat hitta ytterligare en roman där titeln är ett kvinnligt förnamn? eftertankens kranka blekhet...) handlar om Napoleons första hustru Joséphine. Den är väldigt dialogrik men rolig på det bästa sättet, där man inte sitter och gapskrattar utan mest ler. Särskilt minns jag en vestalkadrilj bestående av kvinnor som inte var så värst vestallika (googla vestal vid behov) men som inspirerats av operan på modet: Spontinis Vestalen. Några år efteråt kunde jag briljera på en lektion i musikhistoria med kunskapen om detta verk.

6 kommentarer:

Sanna sa...

Jag älskar "Drottningens juvelsmycke", den är intressant på så många olika sätt

Ugglanoboken sa...

Håller med! Drottningsjuvelsmycke är en stor favorit!

Boklysten sa...

Har faktiskt inte läst någon av de här!

Helen Midnattstankar sa...

Tre olästa böcker här men det verkar vara tre intressanta titlar!

Sofia sa...

Vilken fin trio, gillar verkligen bildbeviset :)

Lena sa...

Tre böcker som jag inte läst. Tack för tipsen.