fredag 29 juni 2012

Utläst: The Night Circus av Erin Morgenstern

Ibland läser man så mycket positivt om en bok att man nästan blir rädd för att börja läsa den - tänk om förväntningarna inte infrias? Och ett par sidor i början av Erin Morgensterns The Night Circus kände jag ett styng av tvivel, något som skavde lite, något som inte kändes... rätt. Men den känslan försvann och som den försvann! Det finns böcker som är mer levande än andra, som öppnar sig ännu mer till en annan värld - eller andra världar. Det här är en sådan, en extraordinär sådan. Jag ville bara läsa vidare och jag ville stanna kvar länge, länge på cirkusen och i dess omgivningar.

Sent 1800-tal, och alldeles på vippen till och in i 1900-talet, cirkus och magi. En tävling mellan magikern Prosperos dotter Celia och trollkarlens lärling Marco, med oklara regler och domslut, som de uppfostrats till sedan  barnsben och som de alltmer börjar inse vad den går ut på - och vad inte bara de själva har att vinna och förlora. Arenan är den monokroma cirkus som bara öppnas nattetid och vars turnéschema är en väl förborgad hemlighet, även om det finns en inre krets av entusiaster som får förhandsinformation. En cirkus som består av en till synes oändlig mängd tält där bara det allra bästa förevisas och som förtrollar sina besökare, liksom sina skapare.

Det är långa ingresser, kapitel framåt och bakåt i tiden, på olika platser, ur olika synvinklar. Det är sådant som ibland kan kännas konstruerat men här glömmer jag helt bort det, vill bara ha mer, mer, mer. Det är sorgligt och vackert och romantiskt och hemskt och just magiskt och det stannar kvar.

Det är lite som en film i bokform, skulle man kunna säga, för det är något så filmiskt och visuellt över berättandet. Det är färger och strukturer, överblicksbilder och detaljer och filmrättigheterna borde vara sålda för länge sen. Allt ser jag, allt, allt - men kanske inte på riktigt samma sätt som någon annan. Att något kan vara så explosivt och dröjande samtidigt, så färgstarkt i sitt svartvita färgschema. 

Dessutom är själva boken mycket vacker och effektfull - silhuetter i svart och vitt med röda detaljer, svart färg på boksidornas kanter, sådär som gamla biblar kan vara guldfärgade, och ett rött bokmärkesband.

Inga kommentarer: