måndag 10 september 2012

Tematrio - Titelblommor

Det tema Lyran har valt den här veckan är titlar som innehåller blomnamn och för en gångs skull behövde jag inte fundera ens en halv minut innan jag kommit på en trio med extra tema! Det blir tre titlar på deckare av Maria Lang. Hennes titlar är ofta korta citat ur dikter, dramer, operor men då jag bara har en av dessa böcker att tillgå vet jag inte om någon mer än Kung Liljekonvalje av dungen (underbar dikt av Fröding som också tonsatts) anspelar på något sådant.

Rosor, kyssar och döden är en tidig en, från 1953. En av Maria Langs bästa. Här är allt som det ska vara, Puck och Einar och Christer  - och den senares blivande fästmö, inte Camilla Martin. Men det blir inte riktigt den glada förlovningsfest som planerats - så klart. Och i den här boken är väl Puck och Christer ganska nära något mer än den vanliga vänskapen, något som många Langnördar drömmer om (vem skriver en Lang-sequel?).

Kung Liljekonvalje av dungen är en av de första (den första?) utan Puck och Einar, men fortfarande ganska tidig, 1957. Ännu en gång är det bröllopsplaner som går i stöpet. Den här är också bra, även om jag saknar Puck.

Gullregn i oktober är en sen, från 1981. Ärligt talat minns jag inte så mycket av den och de sena brukar inte vara så mycket att hänga i julgranen utan mer något för hard core fans/nördar/samlare etc.

5 kommentarer:

bokmal73 sa...

Känner inte igen någon av dessa titlar, men bra boktips :-)

bloggbohemen sa...

Maria Lang - har aldrig läst. Konstigt egentligen.

Maria sa...

Kung Liljekonvalje av dungen läste jag när jag var i tonåren. Tyckte den var rätt bra men av någon anledning blev det inte mer av Maria Lang.

kulturcramar sa...

Kul att du lyckades med tre av samma författare! Jag kom på tre vitt skilda istället!

Nu ska jag kolla runt lite på din blogg. Kul att hitta nya!

Saga sa...

Maria Langs tidiga böcker rekommenderar jag gärna, de senare, däremot, är ganska skiftande på alla plan.