måndag 3 september 2012

Tematrio - Titelmän

Med tanke på att det var kvinnonamn i titlar som var förra veckans tema i Lyrans Tematrio var det ganska väntat att det skulle bli mansnamn den här veckan. Det var inte riktigt lika lätt att hitta titlar men nog hade jag en hel del att välja bort också.

Barabbas av Pär Lagerkvist handlar om rövaren Barabbas som plötsligt friges - och den som korsfästs i stället för honom är Kristus. En roman om tro och tvivel, om ondska och godhet för för länge sedan och långt bort men samtidigt väldigt här och nu. En roman som det är dags för mig att läsa om.

Janne, min vän av Peter Pohl var Pohls debut- och genombrottsroman och ses av många fortfarande som hans bästa. Det är 1954 i Stockholm och Krilles cykelgäng får en ny medlem, Janne, som kan göra vad som helst på en cykel men i övrigt är märkligt undanglidande. Han går inte i skolan, verkar knappt ha något hem, tyr sig lite till Krilles mamma men undgår alla töntstämplar. Första gången jag läste den hade jag lite svårt för språket men snart älskade jag även det; det är ju Krilles och Jannes språk.

Busters öron av Maria Ernestam är en förfärlig och fantastisk historia om en mor som förstör sin dotters barndom och ungdom och om lager på lager av hemligheter, som hotar att avslöjas många år senare. Jag tycker väldigt mycket om Maria Ernestams böcker, särskilt de två första; den här och Caipirinha med döden. Busters öron är egentligen bättre men jag är väldigt förtjust i vissa delar av Caipirinhan så de delar förstaplatsen hos mig. Det är en synnerligen skickligt komponerad intrig och dessutom ett språk som känns väldigt speciellt.

Janne, min vän och Busters öron gjorde sig inte alls på bild, Barabbas, däremot.  

2 kommentarer:

Emma sa...

Jag blev lite Peter Pohl-avskräckt efter att jag på utbildningen hade en lärare som hade en Peter Pohl bok som svar på alla frågor. Men Janne min vän har jag faktiskt läst.

Saga sa...

Med sådana vänner behöver Peter Pohl inga fiender... Jag tycker att han har skrivit flera väldigt bra böcker men de senaste har jag varit mycket måttligt förtjust i.