måndag 20 augusti 2012

Tematrio - Titeldjur


Då var det dags för Lyrans tematrio igen. Den här veckan är det titlar som innehåller djur som efterfrågas. Tyvärr hade jag med Stalins kossor av Sofi Oksanen förra veckan och lite längre än så får det väl gå innan man återanvänder en titel. Lyran själv hade dessutom valt Margaret Atwoods Kattöga så den gick bort direkt, trots att den annars hade varit säkrad på listan, och så råkade jag gå in och läsa Bokmammas svar (jag brukar undvika att titta på andras svar innan jag själv är klar med mina) och där fanns Igelkottens elegans av Muriel Barbery som också hade varit en tänkbar kandidat. Nåväl, det fick bli tre andra böcker:

Ja, den är sned men jag hann inte åstadkomma något bättre, tyvärr.
To Kill a Mockingbird av Harper Lee läste jag för många herrans år sedan och minns dessvärre inte så mycket av, mer än att jag inte riktigt tyckte att den levde upp till sitt rykte. Då och då har jag tänkt att jag ska läsa om den, något som återigen blev aktuellt efter att ha läst Melina Marchettas Jellicoe Road, där en scen ur den här romanen (den svenska titeln är Dödssynden) är ett viktigt inslag.

I fiskens mage av Inger Edelfeldt är en ganska tidig bok av henne. Det är en novellsamling om främst unga flickor som är på väg mot vuxenheten och jag minns den som ganska obehaglig. Det är nog dags för en omläsning av Edelfeldts böcker rent generellt.

Maus av Art Spiegelman (det finns två delar) är en serieroman om förintelsen där judarna är tecknade som möss och nazisterna som katter. Det är i princip den enda serieroman jag läst och den är väldigt bra. Faktiskt något man borde sätta i händerna på nästan alla som föredrar serier framför böcker. Kuriosa: Art Spiegelman föddes faktiskt i Sverige.

4 kommentarer:

Maria sa...

Maus är ruskigt bra, en av de bästa seriealbum jag läst.

fiberglasodin sa...

To kill a mockingbird har jag funderat över att läsa länge nu, nån dag ska det väl bli av!

Lena och Tommy sa...

Alla nya titlar flr mig. Spännande!

C.R.M. Nilsson sa...

To Kill a Mockingbird tyckte jag väldigt mycket om när jag läste den.