onsdag 1 augusti 2012

Tematrio - Titelfärg


Den här veckan efterfrågar Lyran böcker vars titlar innehåller en färg och eftersom jag länge var känd som den ständigt svartklädda "I'll wear black until I find something darker" blir det svarta titlar.

Svart dam av Maria Fagerberg - oerhört intensiv kort roman om en ung kvinna med tusen järn i elden som drabbas av cancer. Ett liv, eller tre, som vänds upp och ned på ett ögonblick och den alldeles för korta vägen mot döden.

Den svarta boken av Orhan Pamuk - en berättelse som slingrar sig hit och dit genom Istanbul där Galip letar efter sin älskade Rüya som försvunnit. Troligen finns hon hos släktingen Celâl, en journalist och krönikör som gått under jorden. Och så slingrar sig det hela in i hans texter och vidare, bort. Ganska snårigt men härligt.

Rött och svart av Stendhal - en roman från 1830 om en ung man av enkel härkomst som tar sig uppåt i världen, som jag läste som kanske femtonåring under en bilsemester i Europa. Jag minns egentligen bara att mina föräldrar hela tiden sade åt mig att titta upp och se mig omkring men jag ville bara läsa vidare. Det är nog dags för en omläsning, faktiskt.

2 kommentarer:

Lena och Tommy sa...

Det var mycket svart här. Inget som jag läst. Kul med nya tips!

Saga sa...

Jag tyckte att det var lite roligt att få till tre på samma färg. Svart dam är en sådan där liten pärla som jag gärna pushar för, Den svarta boken kräver lite mer av tid och koncentration och Rött och svart minns jag som sagt inte så mycket av men klassiker är oftast intressanta på ett eller annat sätt.