tisdag 30 oktober 2012

Tematrio - Halloween


Med Halloween en dag bort önskar Lyran naturligtvis tre exempel på skrämmande läsning. Skräck är ju inte precis min genre men jag borde kanske läsa Susan Hills The Woman in Black i morgon? Här är tre som jag i alla fall har läst:

Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist är ett givet val om man som jag är uppvuxen alldeles i närheten av Blackeberg där den utspelar sig. Jag har gått i simskola i simhallen där något ganska hemskt händer, t.ex. Men egentligen är den mer sorglig än läskig, det är så mycket trasigt och förstört men då och då också väldigt vackert.

The Turn of the Screw (svensk titel ibland Skruvens vridning, ibland En sällsam historia) av Henry James är en spökhistoria som utspelar sig på ett engelskt gods. Dit kommer en guvernant för att ta hand om de två barnen Miles och Flora, all kontakt med deras förmyndare har skett genom brev och utöver en hushållerska är de i princip ensamma i det stora huset, eller är de? Man kan naturligtvis göra en mängd tolkningar av berättelsen, som också blivit en lysande opera av Benjamin Britten.

The Historian av Elizabeth Kostova är en modern Draculahistoria, en blandning av historiska fakta och ren fiktion där en ung kvinna forskar vidare utifrån de bevis på att Dracula verkligen existerar hennes far funnit. Det som börjar med entusiasm och förtjusning blir dock något mycket farligt fortare än hon anat. En tjock bok som ändå inbjuder till sträckläsning.

2 kommentarer:

Lena sa...

har inte läst någon av dina!

howhollowheartandfull sa...

The Historian låter riktigt spännande. Jag har inte låst så många böcker baserade på andra böcker såsom denna men Dracula har jag läst i alla fall. Kanske ska jag ta och kolla upp denna!