måndag 15 oktober 2012

Tematrio - Tjocka släkten


Veckans tematrio hos Lyran är återigen titelbaserad: titlar som innehåller släktingar, via blodsband eller ingiftingar. Den här gången har jag i ärlighetens namn inte funderat särskilt länge, vilket innebär att jag till kvällen eller så kommer att slå mig för pannan och utbrista i ett "men VARFÖR tog jag inte med den?" Nåväl, här är mina tre:

Allrakäraste syster av Astrid Lindgren och Hans Arnold älskade jag som barn – och älskar som vuxen. Och jag blev väldigt glad när min storis verkade ta den till sitt hjärta. Men det är lite knepigt det där med döden. Underbar är den hur som helst, sagan om Barbro (Allrakäraste syster) och hennes syster Ylva Li och deras upplevelser långt under Salikons rosor.

Pappa Pralin av Anna Jörgensdotter är ännu en i en lång rad ätstörningsskildringar jag drabbats av. Den är inte en av mina absoluta favoriter men innehåller en del som inte är så vanligt i dessa skildringar; på vissa sätt är både huvudpersonen och skildringen atypisk, skulle man kunna säga. Och boken är bättre än såväl omslag som titel.

Farmor och Vår Herre av Hjalmar Bergman är en del av min och min mans litterära referensramar. Den kan citeras, anspelas på och användas vid lämpliga tillfällen. På sätt och vis en förfärlig historia, men ändå tycker jag väldigt mycket om den. Om man vill att kniven ska vridas om ännu ett varv kan man fortsätta med Clownen Jac.

7 kommentarer:

Bokmoster sa...

Allrakäraste syster, den är minsann riktigt fin. Hans Arnolds bilder är fantastiska till!

Emma sa...

Jag känner bara igen Allrakäraste syster, minns att det var väldigt fina bilder i den.

Lena sa...

Har inte läst någon av dessa tre!

C.R.M. Nilsson sa...

Jag tror inte jag har läst någon av dessa. Kanske Allrakäraste syster.

Anonym sa...

Intressanta val!
Allra käraste syster funderade jag på att ta med. Jag har ett kluvet förhållande tuíll den faktiskt...

bloggbohemen sa...

Allrakäraste syster är en vacker berättelse.

Saga sa...

Allrakäraste syster är en av mina absoluta favoritbilderböcker - jag tror att den ska få ett helt eget inlägg snart.

Annars är det nog så att jag gärna lyfter fram lite mer udda saker när det är dags för Tematrio, eller sådantjag har ett särskilt förhållande till.